Sık sorulan sorular
Primer immun yetmezlik hastasıyım. Çocuğumda da aynı hastalık olacak mı?
Primer immun yetmezlik hastalıklarının çoğu anne-babadan çocuğa aktarılmaz. Bazı nadir görülen primer immun yetmezliklerin kalıtsal özellikleri bilinmektedir ve bunlar çocuklara aktarılabilir. Kendi hastalığınızın özellikleri hakkında sizi izleyen hekiminiz bilgi verecektir.
Primer immun yetmezliklerde tedavi ömür boyu sürer mi?
Genellikle primer immun yetmezliklerde ömür boyu tedavi gereklidir. Sadece çocukluk çağında görülen bazı primer immun yetmezlikler bir istisnadır. Her hastaya özgü ayrı ayrı kişisel tedavi planları yapılmalıdır.
Bu hastalık iyileşir mi?
Bu var olan immun yetmezliğin tipine bağlıdır. Ancak çoğu zaman primer immun yetmezlikler iyileşmez.
Ömür beklentim nedir?
Bu da immun yetmezliğinizin tipine bağlıdır. Ancak uygun tedavi gören primer immun yetmezlikli hastaların yaşam beklentisi böyle bir hastalığı olmayan kişilerle benzerdir.
Aktivitelerimde sınırlamalar olacak mı?
Fiziksel aktiviteler sınırlanmamalıdır. Bununla birlikte, primer immun yetmezlikli bireyler hasta olan kişilerle temastan kaçınmalıdır. Meslek seçerken hemşirelik, öğretmenlik, antrenörlük gibi hasta çocuklarla karşılaşılabilecek işler tercih edilmemelidir.
Herhangi bir diyet veya besin desteği işe yarar mı?
Herhangi bir gıda desteğinin primer immun yetmezliğe yararlı olacağına dair bilimsel bir kanıt yoktur. Tam tersine, bazı gıda destekleri infeksiyonların tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin etkisini azaltabilir. Gıda destekleri veya reçetesiz satılan ilaçlarla ilgili sorularınız varsa hekiminizin fikrini alabilirsiniz.
Primer immun yetmezliklilerin bir örgütü var mı?
Ne yazık ki henüz ülkemizde immun yetmezlikli hastaların dernek veya vakıf gibi bir örgütlenmesi yoktur. Amerika Birleşik Devletleri ve bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi bu tip örgütlenmeler hastaların sorunlarını paylaşmaları ve gereksinimlerini toplumun diğer kesimlerine aktarabilmeleri açısından çok yararlı olacaktır.